Slet čarodějnic 2012

21.04.2012 11:20

    Sbor dobrovolných hasičů Křečkov Vás zve 30.4.2012 na pálení čarodějnic. Veřejnost se už může začít scházet v 18:00. Zapálení hlavního ohně proběhne kolem 19:00 hodiny. Pálení čarodejnic se bude konat na obvyklém místě, a to severovýchodně od obce.

Novinka na pálení čarodějnic 2012
V letošním roce jsme pro Vás na pálení čarodějnic připravili novinku. Umožníme Vám posezení i do pozdních hodin. Na akci bude jeden větší stan pro možnost posezení i za nepříznivého počasí.

OBČESRSTVENÍ: točená limonáda

                            točené pivo

                            buřty na opékání

                            grilované maso

                            čaj

                            kafe

                            alkoholické a nealkoholické nápoje

Něco z historie

Pálení čarodějnic  se odehrává v noci z 30. dubna na 1. května. Jedná se o velmi starý a dodnes živý lidový zvyk a zvláštní svátek. Tuto noc se lidé schází u zapálených ohňů a slaví příchod jara. Na některých místech se staví májka.

Noc z 30. dubna na 1. května byla pokládána za magickou. Svátek se původně pravděpodobně slavil o úplňku, jenž byl nejblíže dnu, nacházejícímu se přesně mezi jarní rovnodeností a letním slunovratem. Lidé věřili, že tuto noc se čarodě jnice slétají na čarodějnický sabat a skutečně je tato noc jedním z největších pohanských svátků. Lidé také věřili například v otevírání různých jeskyní a podzemních slují, ve kterých se daly nalézt poklady. Hlavním úkolem tohoto starého lidového svátku byla oslava plodnosti.

 

 

—————

Zpět